Karins tanketrådar

… bilder, tankar, trådar…. lite textil och lite annat…

STRIK BORNHOLM

2 kommentarer

Första veckan i september bjöd Bornholm in till sin tredje Stickfestival. Allinge var värdby, solen sken och Bornholm visade sig från sin bästa sida. Jag åkte dit med vännerna Maggan och Eva, båda hängivna stickerskor. För dem var det första gången på Bornholm och för mig – jag har tappat räkningen, men många gånger har det blivit. Här finns mina rötter på mors sida och ön har en särskild plats i mitt hjärta.

Strik

Festivalen bestod av mässa, kortkurser och föreläsningar. Många kvinnor hade hittat dit, samt en och annan man. Och överallt stickades det.

Bornholm-8

Vi var med på en kortkurs – ”Fineste finesser til dit strikketöj” med Hanne Pjedsted. Här fick vi lära oss att sticka fina knapphål och fina kanter. Och roligt hade vi.

Bornholm-7

Bornholm-6

Det finns så mycket att se på Bornholm och några utflykter hann vi också med. En kväll körde vi till Hammershus fästning, en gammal borg från tidig medeltid som nu står i ruiner. Den ligger strategiskt och vackert på norr.

Bornholm-10

Bornholm-11

Gudhjem är en liten mysig by som ligger så vackert vid havet. Från Bokul hade vi en fantastisk utsikt österut och nere vid hamnen blev det fika och stickning på ett café i solen.

Bornholm-13

Bornholm-15

En förmiddag gick vi på snapsrunda. Vår guide Thomas visade vanliga vilda växter och berättade  inlevelsefullt hur användbara de är i matlagning. Kirskål och maskros och andra ”ogräs” blir delikata kryddor. Han visade också hur man kan smaksätta snapsen med kryddor och alla fick vi provsmaka.

Bornholm-2

Bornholm-1

Bornholm-5

Rökt sill hör Bornholm till. Skorstenarna på rökerierna har sin speciella form. ”Sol över Gudhjem” är ett smörrebröd med rökt sill och en äggula som symboliserar solen.

Bornholm-4

IMG_3008 (kopia)

I mässhallen erbjöds garn i mängd. Bornholmsk Lammullsgarn tillverkades av ull från bornholmska får som betat vid Hammeren.

Bornholm-9

Bornholm-22

”Nordbornholms flotteste karklud” var en tävling som skulle kora den finaste stickade disktrasan. Ca 30 inlämnade disktrasor ställdes ut och besökarna fick lämna sina röster. Jag deltog med min linnedisktrasa och fick ett hedersomnämnande.

41344599_2178958248844862_1709590416250109952_n

Bornholm-21

På väg tillbaka till Rönne och färjan tog vi vägen om Dueodde. Bornholms fantastiska playa, med oändliga dynor av vit, fin sand. Och det blev ett dopp i havet.

Bornholm-17

41395097_1700303996765598_6168688886739369984_n

I Pedersker finns Vingården Lille Gadegård. Här idkas både vinodling, tillverkning och försäljning.

Bornholm-18

Bornholm-23

På väg till Rönne är ett besök i Nylars ett måste. I denna by föddes min mamma och i den här rundkyrkan vigdes mina föräldrar för snart 70 år sedan.

Bornholm-19

På återseende Bornholm!

IMG_3011

 

 

Annonser

2 tankar om “STRIK BORNHOLM

  1. En givande festival, förstår jag. För mig blir det Shetland Wool Week nu 22-30 sept. Vi åkte färja fr Aberdeen till Lerwick i natt, i kraftig sjögång. Idag har vi bl a. besökt Jamisen’s spinneri i Sandness

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s